Hästarna har mycket att

lära oss människor

 

 

 

 

Ridning

 

 

Det finns många olika sätt att rida och träna sig häst på. Många olika vägar leder fram till en mjuk och avspänd häst som bär upp sin ryttare på ett bra sätt. Det gäller att hitta vad som är bra och rätt för just dig och din häst. Det som är rätt för ett ekipage kan vara fel för ett annat.

Om du är intresserad av att rida distans, hoppning. AR, western eller något annat gör det ingen skillnad. Ingen inriktning är bättre eller sämre än någon annan, så länge ridningen sker på ett mjukt sätt och med konsekvens så att hästen förstår och förmår utföra det som ryttaren vill.

 

Oavsett vilken inriktning du vill ägna dig åt så är sitsen det allra viktigaste i ridningen. En bra grundsits kan man sen bygga vidare på. Alla hästar vill ha en ryttare med god balans och följsamhet. Därför är det viktigt att inte ha bråttom. Lägg ner mycket tid på att träna balans och följsamhet. Det har du stor glädje av längre fram. Tänk inte på att lära sig en massa rörelser i början. Det kommer sen. Att bli longerad är väldigt bra sitsträning. Du kan koncentrera dig på din egen kropp och linföraren tar hand om styrning och tempo. Det är också bra att rida utan stigbyglar ibland. Att rida barbacka är också väldigt nyttigt. Sitsträning behöver man hela tiden för att bibehålla en bra sits eller utveckla den, men ge sitsträningen extra mycket tid i början så har du en bra grund.

 

När jag började på ridskolan på 70-talet fick vi rida på led med täthäst i över ett år. Alla ryttare fick knut på tygeln i början. Vi höll ytterhanden på knuten och innerhanden i framvalvet (när det behövdes). Så fick vi rida tills vi hade tillräckligt bra balans för att kunna hålla tyglarna på vanligt sätt. I och med att ri red på led behövde vi inte tänka på att styra. Hästarna följde ju varandra. Vi tränade på vår sits och följsamhet i  lugn och ro.

Det kändes tråkigt ibland när kpmpisar som red på andra ridskolor berättade om hur mycket de fick galoppera och vilka rörelser de fick lära sig och där satt vi och red på led varje lördag, men vi lärde oss verkligen att sitta på hästarna. Nästa steg var att vi fick lära oss att vända över spåret. Det var verkligen en liten bit i taget och först flera år senare förstod jag vilken otroligt bra grundträning vi fått där. När vi lämnade nybörjargruppen hade vi en mycket bra grund att bygga vidare på.

 

Som fritidsryttare kan man ta hästen för vad den är och anpassa träningen efter det. Som tävlingsryttare behöver man ha en häst som är lämpad och har förutsättningar för den gren man avser tävla i.

Vissa hästar har goda gångarter, en god balans och en exteriör som är väl lämpad för ridning. Detta hästar är mera lättridna och kan gå långt om man har tävlingsambitioner. Själv tycker jag det är mera utmaning i att träna en häst som har sämre grundförutsättningar. Det krävs mera tanke för att fundera ut och lägga upp träningen på ett sådant sätt att man kan få ut det bästa av hästen utifrån dess förutsättningar. Att få en trevlig ridhäst som använder sin kropp s bra som möjligt. Det finns en oslipad diamant i alla hästar. Rätt träning får diamanten att komma fram. Det är en utmaning som passar mig. Vad vill du ha för utmaningar?

 

Tränare

Vilken nivå vi än är på som ryttare så behöver vi alla en instruktör eller tränare som guidar oss framåt i utvecklingen. Utan tränare är det lätt att fastna på samma nivå så att häst och ryttare inte utvecklas alls längre. Ännu tråkigare, men ganska vanligt, är att häst och ryttare till och med går bakåt i utvecklingen.

                    Här står vi och får instruktioner under en kursdag.

 

Prova gärna olika instruktörer tills du hittar en som känns riktigt bra och som har samma syn på hästar och ridning som du själv. Håll dig till den tränaren sen så långt det är möjligt. Att ständigt byta och hatta fram och tillbaka mellan olika tränare blir inte bra. Varje gång man byter tränare blir det lite som att börja om från början. Om däremot tränarna håller samma linje i träningen kan det vara bra att rida för fler än en. De har då samma syn på träningen men har troligen lite olika fokus. 

De flesta ryttare har åsikter om hur man ska rida och vad som är rätt och fel. Lyssna gärna, men lyssna kritiskt. Det finns så  mycket tyckande utan att det finns bakomliggande fakta. Känn efter vad du själv vill. Hur vill du rida? Vad känns bra? Hur vill du kommunicera med hästen när du sitter i sadeln? Vad har du för mål med din och hästens träning? Vad vill du ha ut av en instruktör?

Det finns olika sätt att komma framåt och vilken tränare man trivs med är väldigt individuellt. Det ska kännas rätt. Lyssna på magkänslan. Vi ryttare är ju också olika personligheter och vi lyckas bäst om vi tränar på ett sätt som passar ihop med vårt sätt att vara.

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.yourdomain.com